http://mm2austria2012.blogspot.com/p/kaart.html

maandag 18 mei 2015

Maandag 18 mei 2015

Maandag 18 mei 2015
Ontwaken op camping Fusina, t.o. Venetië
KM
45.42075  12.25302

Eigenlijk hadden we Venetië alleen maar als vertrekhaven gekozen voor onze Griekenlandreis omdat volgens zeggen de afvaart vanaf daar mooi is, en omdat het wat korter rijden(ruim 200 km minder dan naar Ancona) en langer varen ons ook wel aanstond.
Venetië bezoeken was dus in eerste instantie helemaal niet de bedoeling, want we zijn helemaal geen stadsmensen. Nou vooruit, Berlijn vinden we wel aardig, maar Barcelona bijvoorbeeld wisten we de tweede dag geen raad om uit te komen. Ach, ieder zijn ding.

Maar ja, stel dat we Venetië wel leuk zouden vinden…
Dus hebben we toch ...
maar een dag eerder vakantie gepland om de stad der romantiek (of is dat Parijs?) ook echt te bezoeken.
Veel comfortabeler (voor kampeerders) dan vanaf camping Fusina kan het bijna niet. Buiten de poort van de camping 50 meter naar rechts is het ticketbureau voor de watertaxi, en 200 meter naar links is de vertrekplaats.
We nemen 'bootje 10' (uur) en komen in goed 20 minuten Venetië binnenvaren. Een bijzonder mooie en aparte intro moeten we zeggen. Een echte waterstad met ‘bus’-haltes in het water en een gekrioel van allerlei bootjes, van gondels tot cruiseschepen waar half Beuningen in past.


Dat het toeristisch is wordt ons dus al snel duidelijk.
Hup, aan wal. Monique vraagt aan een lokale postbezorger de weg naar het St. Marco plein, want dat schijnen we gezien te moeten hebben. Én de ‘brug der zuchten’. Ons Italiaans is niet van die kwaliteit dat we van de kaart kunnen vertalen of de eerste de beste brug waar we over lopen en hangen (want over de brug hangen, dat hoort) dé brug der zuchten is. Maar het zou zomaar kunnen.
Waar het ‘zuchten’ voor staat weten we niet. Best mogelijk is er een bruggenfluisteraar die eens goed zijn oor aan de brug te luister heeft gelegd als er weer een dag lang duizenden toeristen overheen zijn gegaan. ‘Zucht, morgen weer een dag….’.
Er zullen nog vele bruggetjes volgen. En de vele gondeliers die er voor €80 tot €100 met hun passagiers onderdoor varen.
 

Na één uur al vertelt Monique me al dat ze het wel een beetje gehad heeft. Ik snap het.
We moeten er al helemaal niet aan denken wat zich hier in het hoogseizoen afspeelt. We zouden het nog geen uur uithouden. Nee, we weten nu al dat we de planning van 'bootje half 8' terug niet gaan redden. Dat wordt een bootje of wat eerder …

Ah, het St Marco plein! Nou, bij de eerste schreden op het beroemde plein denken we allebei ‘snel weg hier’! Jonge jonge, zijn wij dan van die cultuurbarbaren?
Vooruit, toch maar even op de foto met de duiven, die hier overigens dezelfde taal spreken als die in Amsterdam. Grappig eigenlijk, waar ter wereld je ook komt, als je je ogen sluit is het net alsof je de duif in je achtertuin hoort.
De verkoop van toeristische waar hier op het plein (en in de rest van de stad) beperkt zich voornamelijk tot t-shirts, hoedjes en petjes, Venetiaanse maskers,  nep ‘Louis Vuitton’-tassen, en opvallend veel ‘selfie-sticks’. We zouden de dolste fantasieën kunnen krijgen bij een ‘selfie-stick’, maar het gaat hier om zo’n uitschuifstok waar je je smartphone in kunt stoppen en dan van jezelf een foto kunt maken. Bij voorkeur voor de leuning van een brug in Venetië. Voor de prijs hoef je het niet te laten; we hebben ze gezien voor €3,50. Daar kan geen AlieXpress tegenop. Alle waar wordt overigens voor 99% aangeboden door onze donker tot zeer donker gekleurde medemens. Afhankelijk of ze niet of wel naast de bijna transparant witte kuiten van Monique staan.
Wat ons ook tegenvalt is dat de koffie hier niet de er door iedereen voor gewaarschuwde prijs van 10 euro is maar 12 euro. Dat dan wel met live orkest en obers in witte colberts gestoken.

Als we op de kaart kijken vermoeden we dat als we noordelijk gaan het waarschijnlijk een stuk minder druk zal zijn. En inderdaad lopen we binnen 10 minuten soms zelfs helemaal alleen door de piepkleinste steegjes. Voor ons zeker zo mooi. En hier ook gewoon een goed vers ijsje met 2 bolletjes voor €2,50 en op een terrasje een halve liter bier en een limo cello voor 9 euro samen. Kom daar op het St Marco plein maar eens voor aan.

We dwalen door straatjes waar her en der de was hangt te drogen, de kleurrijke gevels zich spiegelen in het water waar geen gondelier de rimpeling verstoort en Monique nog gewoon even een borst van een knappe jonge bakkersvrouw kan beroeren zonder op de vingers getikt te worden. Ciao bella!
Dan worstelen we ons in rap tempo door de grote menigte terug naar onze waterbushalte. We halen net op de tijd bootje half 6, waarmee we de oorspronkelijke planning van gisteren van bootje 9 heen tot bootje 19 uur 30 terug ruimschoots hebben gehaald. Of niet, het is maar net hoe je het bekijkt.
Ook pakketjes
over het water

Vermoeid aangekomen heb ik nog net genoeg fut om wat worsten te grillen bij een heerlijke Griekse salade van Monique. Om alvast maar in de sfeer te komen.

Truste

Maandag 18 mei 2015
Overnachten op camping Fusina, t.o. Venetie
KM

45.42075  12.25302

Geen opmerkingen: