http://mm2austria2012.blogspot.com/p/kaart.html

vrijdag 29 mei 2015

Vrijdag 29 mei

Vrijdag 29 mei
Ontwaken in Agiokambos, Pilion, Griekenland
KM 43231
39,65600  22,89291

Wederom bewolkt vandaag dus net als Rene en Door vertrekken we. We willen nog gaan wandelen op de Olympus en daarvoor moeten we een stuk naar het noorden rijden. En rijden kun je maar net zo goed met wat minder weer doen. Bestemming is de plaats Litochoro. Vandaar gaat het omhoog de Olympus op. De hoogste berg van Griekenland met zijn 2917 meter. De berg waar de Griekse goden huizen. Gelukkig geloof ik in geen enkele god dus heb daarvoor niks te vrezen.

Rond 12:30 uur vertrekken we en volgen zoveel mogelijk de kustweg omhoog. Het wordt hier duidelijk meer toeristisch. De ene concentratie van parasols en ligbedden na de andere duikt op, en aan de andere kant van de weg de ene taverne na de andere supermarkt.
Ook Kokino Nero duiken we met de camper in maar we ...
weten al snel dat dit niet zo onze regio is. Vrij dicht bij Litochoro heb ik weer ineens een ingeving om naar de kust te rijden maar kom op een gegeven moment een steile weg niet meer op. Ja, de volgende camper echt een achterwielaandrijver of 4x4.
Uiteindelijk komen we in de namiddag in Litochoro aan. 

We parkeren de bus in het dorp achter de kerk. Eigenlijk zijn er 2 grote P's: achterin het dorp achter de kerk bij de kleine rotonde waar ook een toiletgebouw is, dat gruwelijk naar pis stinkt, en vooraan in het dorp is een hele grote P. Die achter de kerk kan redelijk vol staan.
We lopen een rondje door het duidelijk toeristische plaatsje dat vooral gericht is op wandelaars. Er zijn diverse winkeltjes waar ze allerlei goedkoop outdoorspul verkopen als horloges, zakmessen, zaklampen, petjes, ansichtkaarten (ja ze bestaan nog) enzovoorts. Alles van een kwaliteit die je voor die paar euro kunt verwachten.
Ook ik koop op aanraden van Monique zo’n echte ‘outback’ hoed die volgens mij net iets te grote randen heeft om nog een mannenhoed te zijn, maar er zitten dan wel 4 echte miniventilatieroosters in. Dat dan weer wel, en allemaal voor 4 euro. Doe ik hem niet op als hoed dan kunnen we er altijd nog het fruit mee afdekken.
En we kopen ook nog een wat gedetailleerdere kaart van Greece dan die we nu hebben.

Bij de bakker iets verderop kopen we een psomi. Als we de winkel verlaten zien we pas dat ze ook ijs verkopen, en we kopen 2 hoorntjes met 2 bolletjes elk. Heerlijk vers schepijs waarvoor we samen 2 euro moeten betalen. Voor dat geld zeggen we ‘mogen’ betalen!
In de moderne kerk steekt Monique een kaarsje op. Bij voorkeur doet ze dat in elke kerk. Hoe ik over goden denken weten jullie ondertussen wel.
Buiten de kerk belt Monique via Skype met Tonnie en Thea, onder het toeziend oog van enkele waarschijnlijk vooraanstaande heiligen.
Er zijn diverse wandelingen naar de top van de Olympus. Je kunt helemaal onderaan in Litochoro beginnen en loopt dan in ongeveer 5 uren naar Prionia, een parkeerplaats die eindpunt is van een lange slingerweg. Vérder kun je met de auto niet komen.
Onderweg wandelend naar Priona kom je dan voorbij Monastery Ag. Dionissios, wat vele malen verwoest is, de laatste maal door de Duitsers in WWII, en nog een of ander Heilig Hol, of wel Holy Cave of….. vergeten…
Op de P van het klooster is overigens ook uitstekend te overnachten met de camper. Wel oprijblokken meenemen!
Vanaf de P van Prionia gaat het wandelend in 3 tot 4 uren naar de schuilhut Spilios Agapitos. Daar zijn 100 slaapplaatsen voor €13 pp. Dit voor de mensen die het laatste stuk naar de top, wat ongeveer 2 tot 3 uren duurt, bijvoorbeeld de volgende dag willen doen.
In de schuilhut is ook prima eenvoudig maar voedzaam te eten.

Wij willen gaan wandelen vanaf Prionia dus we rijden met onze bus daarheen. Een prachtige weg onhoog. We hadden verwacht veel tegenliggers te ontmoeten (dat heb je zo met tegenliggers) maar komen slechts enkele auto’s tegen. Net vóór Prionia nemen we de afslag naar Monastery Ag. Dionissisos om te zien of daar in ieder geval overnachtingsplek is voor het geval dat Prionia vol staat. Er is plek genoeg. Er staat slechts één camperbus.
Dan de laatste 5 minuten naar boven. Daar aangekomen staat het redelijk vol met auto’s en enkele campers. Hier heb je zeker oprijblokken nodig wil je redelijk in een natuurlijke houding kunnen slapen.
Toevallig komt er een stel aangelopen die gezien de uitdossing net de berg hebben ‘gedaan’. De Oostenrijkse man spreekt me aan en zegt ons dat we zijn camperplek over een klein uur in kunnen nemen. Laat dat nou net de meest horizontale plek zijn. Terwijl we wachten maakt Monique alvast wat te eten en verkennen we de buurt een beetje.

Eenmaal goed gestationeerd maken we de wandelspullen alvast klaar en gaan op tijd naar bed in een duidelijk koudere omgeving dan we hebben gehad. Op deze hoogte is het buiten nog maar 6 graden.

Truste

Vrijdag 29 mei
Overnachten in/op Prionia, Griekenland
KM
40.08402   22.40686

overnachting vandaag


route vandaag

Geen opmerkingen: