http://mm2austria2012.blogspot.com/p/kaart.html

vrijdag 19 juni 2015

Vrijdag 19 juni 2015


Ontwaken op de ferry tussen Patras en Ancona, Italië
KM 44387

‘Ontwaken’, we doen de hele nacht niets anders.
Eenmaal goed buitengaats Igoumenitsa en Corfu krijgt onze boot het flink voor zijn kiezen. Hij stampt, rolt, deint en weet ik wat veel een boot nog meer kan doen in slecht weer.
Maar dat is niet alles. Ergens achter ons, in één van de ruimtes van het schip, veroorzaakt elke keer als de boot duikt of stijgt (laat ik het zo maar noemen) iets een enorme klap van ijzer op ijzer.
We komen er niet achter wat het is. Vermoedelijk een zware deur die steeds opent en dichtvalt, of een vat wat keer op keer ergens tegenaan rolt. Zo relaxed als de heenreis was zo onrustig is hij tot nu toe helaas.

Tegen een uur of zes in de ochtend komen ...
we gelukkig in rustig vaarwater, waarmee de herrie ook verdwijnt.  Gelukkig hebben we nog tot de avond om te rusten, en dat doen we dan ook. De voorspelling is dat het de komende dagen slecht weer wordt in heel Europa, maar het is nu nog heel aardig.
Ongeveer 17:40 u meert de boot aan in de haven van Ancona. Maar een uur later pas kunnen we van boord.


Ik heb me voorgenomen om nog een flink stuk te rijden. Zondag ergens in de middag willen we in Beuningen zijn, en dat betekent nog ruim 1400 kilometer rijden.
De slechtweer-voorspelling lijkt uit te komen als we de lucht vóór ons zien, en al vrij snel hebben we de eerste druppels te pakken.
We hebben aan boord in onze camper al gegeten, dus met uitzondering van enkele korte stops kunnen we kilometers maken.  Zeshonderd welgeteld, naar de Gotthardpas in Zwiserland.
Aan tol zijn we Italie ruim €32,- kwijt.

De grensoverschrijding met Zwitserland verloopt zoals altijd probleemloos. Wel heb ik tegen Monique gezegd dat ze de grote groene bos verse kruiden die we van Yannos gekregen hebben, en die op zijn kop in onze cabine hangt om te drogen, maar beter even weg kan halen bij het passeren van de douane. Want Hollanders en groene plantjes en bosjes vraagt om snuffelhonden en campers helemaal leeghalen.
Hoewel het reukorgaan van de drugshond na het ruiken aan een bos met 15 verschillende kruiden waarschijnlijk goed gereset zal moeten worden.

Het plan is om boven op de Gotthardpas te overnachten. Dat is al jaren een favoriete stop van ons. Het is echter altijd de vraag of de pas geopend is ivm sneeuw.
Al ongeveer een klein half uur van te voren staat op borden aangegeven welke passen ‘open’ dan wel ‘closed’ zijn.
En onze Gotthard blijkt dus open. We zijn wel laat en twijfelen of we niet gewoon bij het skistation net voor de tunnel zullen overnachten, maar besluiten toch maar de 20 minuten naar boven te rijden. Halverwege krijgen we er al een klein beetje spijt van want het wordt natter en natter, en kouder en kouder. In een dichte mist komen we boven aan bij een temperatuur van slechts 5 graden. Ergens in de nevel zien we nog een paar campers staan. We parkeren onze bus op een onverhard stuk naast de weg en aan het meer.
De kachel die we al een tijdje niet meer gebruikt hebben blijkt het gelukkig gewoon nog te doen.
Het was een vermoeiende dag, na een slopende afgelopen nacht. Voordeel is dat we er nu al 600 kilometer op hebben zitten van de ruim 1400 naar Beuningen. Morgenochtend maar rustig aan doen.

Vrijdag 19 juni 2015
Overnachten op de Gotthard Pas, Zwitserland
KM 44976
46.55710  8.56684route vandaag

Geen opmerkingen: